Zentangle

Wat is Zentangle

De Zentangle® Methode komt uit Amerika en is bedacht en ontwikkeld door Maria Thomas en Rick Roberts. Het is een eenvoudig te leren manier van tekenen. Door deze eenvoudige opzet van patronen (tangles genaamd) en geconcentreerd werken met een herhalend karakter, met aandacht voor elke lijn die getekend wordt, raak je steeds meer gefocust, werkt dit ontspannend en wordt creativiteit gestimuleerd.

Opbouw tangle

Een tangle lijkt ingewikkeld, maar is dit niet. Deze is opgebouwd uit maximaal zes stappen. Door geconcentreerd -lijn voor lijn- te tekenen, raak je geoefend om met aandacht in dit moment te blijven (mindful). De aandacht is gericht op het proces en niet op het resultaat, dat komt vanzelf en is niet belangrijk.

Materiaal

Je tekent op een tile, dit is een kaartje met een afmeting van 8,9 x 8,9 cm. Met potlood zet je 4 stippen (dots) in de hoeken, die je met elkaar verbind, waardoor een raam (border) ontstaat. In dit vlak teken je vervolgens 1 of meerdere lijnen (strings); deze zijn indicatief en mogen overschreden worden. De vlakken worden uiteindelijk (geheel of gedeeltelijk) gevuld met tangles met een fineliner. De tangle wordt na afronden geschaduwd door het aanbrengen van potlood en vervaagd met behulp van een doezelaar.


‘Een tangle is altijd een patroon, een patroon is niet altijd een tangle!’