Workshops

In de basis workshop wordt de Zentangle-methode uitgelegd, basisbegrippen en patronen (tangles) komen aan bod. Kom ervaren wat Zentangle je kan geven; ontspanning, rust, (leren) focussen. Stap voor stap neem ik je mee. Ervaring is niet nodig, iedereen kan tekenen. Je bent van harte welkom in Voorhout, Zuid-Holland.

Materiaal

Je werkt op Zentangle-tiles en tekent met fineliners van professionele kwaliteit, beiden zitten in de starterskit.

Inhoud starterskit:

 • Enkele witte tiles (tegels van 8,9 x 8,9 cm)
 • 1 bijou tile (tegel van 5 x 5 cm)
 • 1 fineliner
 • 1 zwart potlood
 • 1 doezelaar

 Nuttige informatie

 • locatie: Voorhout, Zuid-Holland (adres volgt na inschrijving)
 • duur workshop: 2 – 2,5 uur
 • een basisworkshop kost € 30,- en is inclusief materiaal
 • een prijs van een thema workshop varieert en vind je bij de aankondiging
 • Graag gepast betalen (tenzij vooruitbetaling gevraagd wordt)
 • een ander moment of op locatie is bespreekbaar, stuur een mail en stel de vraag!

Onderaan deze pagina staat per workshop een uitleg, scroll even naar beneden en je vindt alle info.

Tijdens de workshops wordt rekening gehouden met 1,5 m afstand tot elkaar. Uiteraard ben je klachten (of gevaccineerd) als je naar een workshop komt.

De Zentangle®-methode is een gemakkelijk te leren en leuke, ontspannen manier om prachtige afbeeldingen te maken door gestructureerde patronen te tekenen. In de basis workshop leer je de oorsprong en basisbegrippen en technieken van Zentangle. 

Data workshops

19 oktober 2021: basis workshop (€ 30,-)

Tijd: 19.30 tot ongeveer 21.45 uur

Heb je zin in een basisworkshop, maar staat jouw perfecte moment er niet bij? Stuur een mail, samen komen we er uit! Ik heb er in ieder geval heel veel zin in. Welkom.

15 december 2021: thema Kerst (€ 30,-)

Op woensdag 15 december is het thema kerst; we maken met behulp van een voorbeeld of een mal een prachtige tekening in de vorm van een ster, die uiteraard wordt gevuld met tangles en glitter. Hieronder een kleine glimp naar de vorm.

Heb je zin in glitter? Meld je dan aan!

Vanaf maandag 31 januari 2021 geef ik elke maandagavond om 20.00 uur (8 PM CET) een gratis workshop op Instagram, waarbij het accent ligt op met elkaar tekenen.

Instagram: irenelammerse_czt

Je hoeft geen Nederlands te verstaan, kijk en teken mee!

Kom je ook?

Come on and join the club, making art together is more than fun

You don’t need to understand Dutch, just watch and draw

Will you join me?

Visie Zentangle: ‘No mistakes’ = ‘fouten bestaan niet’. Dat betekent dat iedereen kan tekenen; jij dus ook. Hou jij van tekenen? Kom erbij, gezellig!

Inhoud workshops

Basis workshop

In de basis workshop leer je de oorsprong en de basistechnieken. De materialen worden besproken en dan starten we; wat is een tangle, hoe wordt deze opgebouwd, welke ‘regels’ zijn er, welke stappen neem je en wat is de gedachte erachter. Gebruik van termen en toepassing.

De volgende stap is het combineren van tangles, waarbij de volgende tangle altijd achter de voorgaande komt.

Als je tevreden bent met de compositie die je hebt gemaakt, start het schaduwen. Dit is een verdieping die volgt op het tekenen en geeft een heel bijzonder effect.

Hier onder kun je zien wat schaduw doet: de eerste afbeelding is de pure tekening, de tweede met schaduw en op de derde foto zie je wat het doet als je een schaduw op een hele andere plaats doet dan verwacht. Hierna ben ik nog een keer gaan schaduwen, het resultaat zie je op de vierde foto. Je ziet een tekening veranderen van ‘plat’ naar ‘organisch’.

Renaissance tiles

De ‘tan-tile’ is lichtbruin van kleur en zijn uitermate geschikt voor tekenen met zwart, wit en bruin (of sepia), al of niet gecombineerd met goud. Met de meest mooie resultaten.

Gemstones

Met kleurpotloden kun je prachtige ‘gems’ (edelstenen) maken. In deze thema-workshop neem ik je mee in het proces, dat aangevuld wordt met het tekenen van een rand met tangle-patronen. Verras jezelf!

Tangelen op Eco-dyed papier

Het is mogelijk om te tangelen op Eco-dyed papier; dit is papier dat op een speciale manier is behandeld waardoor er unieke prints van bladeren op het papier is afgezet. Links een versie zonder tangles, rechts met tangles. De uitdaging hierbij is: wanneer stop je met tekenen……?


Maptangelen

Maptangling is een techniek, waarbij door het aanbrengen van hoog gepigmenteerde kleuren (bv Brusho poeder of Ecoline) prachtige spontane ‘vlekken’ gecreëerd worden. Dit kan overigens ook met waterverf of aquarelpotloden. De abstracte vormen die hierbij ontstaan zijn het werkveld om op te tangelen. Dit kan met zwart, wit of kleur. De afronding is ook hier schaduwen, dit kan met grafiet, maar ook met kleurpotloden. Het resultaat wordt prachtig!

Werken op zwart

Op zwarte tiles kun je prachtig werken met bv gelly rolls, naast wit uiteraard en met kleurpotloden. Schaduwen is mogelijk met zwart en wit; zelfs zwart op zwart geeft een prachtig effect, zie hier een paar voorbeelden:

Heb je zin in een workshop? Ik hoor het graag!

Voor vragen of reserveringen van workshops: vul dit formulier in.

[contact-field label="Naam" type="name" required="1"/][contact-field label="E-mail" type="email" required="1"/][contact-field label="Reactie" type="textarea" required="1"/][/contact-form

Kijk ook eens hier: https://www.tanglekunst.de/